Alles over Ton van de Ven, Voormalig creatief directeur van de Efteling

Droomvlucht

De Droomvlucht

De Droomvlucht is een darkride uit 1993, tevens de meest bezochte attractie van de Efteling. De attractie is voor jong en oud. Je zweeft door de dromenwereld van Ton van de Ven.007 Droomvlucht

In de attractie zit je in een hangende gondel waardoor het lijkt dat je zweeft, zoals je in je eigen dromen ook doet. Elke gondel heeft een eigen aandrijving waardoor de gondels afzonderlijk van elkaar bewogen kunnen worden. Op deze manier kan de gondel in bepaalde ruimtes sneller gaan dan in een andere ruimte.

De attractie bereikt de maximale snelheid van 20 kilometer per uur in het zompenwoud. Je legt in 6 minuten een traject van 425 meter af en je bereikt een hoogte van 13 meter. In 1 gondel kunnen 2 volwassenen of 3 kinderen zitten. Ook 2 volwassenen met 1 kind is mogelijk. Helaas is de attractie niet toegankelijk voor invaliden.

Rood Bos heeft de muziek gecomponeerd voor de droomvlucht, dit zijn 6 nummers voor de verschillende ruimtes. Het kastelenrijk, wonderwoud, elfentuin, sterrentunnel, hemelburchten en het zompenwoud.

Overigens is er ooit een wedstrijd geweest welk park de mooiste darkride had. De droomvlucht heeft een eind gemaakt aan deze wedstrijd. Geef toe, mooier dan dit kan toch niet?0011 Droomvlucht

Het verloop van de rit

Je begint met instappen in de gondel via een lopende band, vervolgens zweef je langs de bedieningsruimte en zweef je verder naar kastelenrijk. Je komt in een halfdonkere ruimte met spits gebergte waar grote kastelen bovenop staan, aan de voet van de bergen stroomt ook water.

Je zweeft door naar het wonderwoud, hier kom je in een stukje bos terrecht, hier zie je een elf die een beer een bloemenketting om doet, elfjes die op een boomtak met de muziek mee wiegen. Een bosgeestje die met een pratende boom in gesprek is. Uit de grond verschijnt een opgelichte elf met een toverstaf. Je ziet een bosgeestje douchen onder een waterval en bovenop een berg zie je een eenhoorn staan.

0021 DroomvluchtHet dromen gaat verder in de Elfentuin, overal waar je kijkt zijn kleurrijke bloemen, in het midden van de ruimte is een vijver waar elfjes aan de rand zitten. Je komt langs een vliegende elf en je ziet een elfje vrolijk schommelen aan een boomtak. Er zijn hertjes. Je ziet een pauw die zijn veren spreid. Op het eind in de tuin zwaait Oberon, de elfenkoning je uit.

Nu zweef je een stukje door het heelal in de sterrentunnel, vervolgens blijf je in het heelal en zie je grote blauw tot rosé uitgelichte planeten en kastelen zweven. Deze ruimte heet Hemelburchten.003 Droomvlucht

Vervolgens zweef je met volle snelheid rondom de ruimte naar beneden in het zompenwoud. Je ziet als eerste een trol heen en weer zwieren. Je ziet een hoop grote bomen staan waar je langsheen zweeft. In het midden van de ruimte regent het en onderaan bij de poel staan trollen. Plots komt ineens een trol achter een boom vandaan, waar sommige mensen van schrikken.

Je komt nu bijna bij het einde van de attractie. In deze laatste gang zie je konijntjes op de grond grazen. Je ziet een trol staan die 3 elfjes op zich draagt. Vervolgens zie je een trol een harp bespelen. Nu wordt je weer ontwaakt uit je droom door rook en felle lampen die ineens aanspringen.

Wanneer u de attractie verlaat, komt je uit in een ruimte van het restaurant “De Gulden Gaarde”, waar je Panini’s, sandwiches en gebak kunt eten. Tevens bevind zich hier ook een toiletruimte. Wanneer je door loopt naar de uitgang komt je eerst door de souvenirwinkel “Dromerijen”. Een winkel vol elfjes, accessoires en andere souvenirs.

Wij stelde de volgende vraag aan Ton in ons interview:

Een andere verandering, was in en rondom de droomvlucht, de elfjes hebben pruiken in diverse kleuren gekregen, de droomvlucht, is verder afgewerkt, zodat het er vanaf de parkeerplaats niet meer uit ziet als een standaard gebouw, maar een mooi gebouw met een toren erop, hoe vind u dit allemaal geworden?