Alles over Ton van de Ven, Voormalig creatief directeur van de Efteling

Lavenlaar

Lavenlaar

Dit is een sprookje, dat bedacht is door Ton van de Ven. Het gaat over een lui lekker volkje, dat zich volgens het sprookje, na lang graven in de Efteling terecht kwam. De laven woonden 0025 Lavenlaarnamelijk eerst op de noordpool, alleen was het daar nog heel erg warm. Toen kwam er een verschrikkelijke ramp waardoor het er ijskoud ging worden en er ontstond allemaal water om hun heen. Ze hadden een plan bedacht om een tunnel te graven dwars door de aardlagen heen naar een warmere plek. Want de laven konden niet tegen die ijzige kou. En na eeuwen lang graven kwamen ze uit in de Efteling, ze hoorde namelijk daar hun verzamelkreet roepen. “ALAAF!”. Ze zijn zich in de Efteling gaan vestigen, waar ze tot op de dag van vandaag blijven wonen.

In het lavenlaar vind je het Lonkhuys, Lachhuys(De trap van het huis maakt grappige geluiden), Leedhuys(EHBO), Slakkenhuys(Monorail), Luk en Limoenhuys, Leunhuys, Glijhuys(Een huis met glijbanen), Loof en Leerhuys(De school voor de laven), Lijn’s Zweefhuys(Een huis op veren, als je hard genoeg sprint beweegt het.), Lot’s kraamhuys(Hier voedt moederlot al haar kinderen op.), Lal’s Brouwhuis(Hier wordt al het lekkere drinken van de laven gebrouwen), Lavelhuys, Lariekoekhuys(De bakker) en het Loerhuys.(De vertelling van het verhaal.)

Moederlot is de enige moeder tussen de laven, ze heeft alles wat Ton vind wat een moeder moet hebben.

Door het lavenlaar heen loopt een monorail genaamd “De Slakkenrit” Je kan hier met 2 personen op een slak zitten en met allemaal bochten over het hele lavenlaar kruipen.

Wij stelde de volgende vraag aan Ton in ons interview:

Zijn er ook sprookjesfiguren, die u ontworpen heeft, gebaseerd op mensen die u kent uit uw omgeving?

Ja, de Laven.