Alles over Ton van de Ven, Voormalig creatief directeur van de Efteling

De oude tuffer

Ieder kind droomt er wel eens van, om achter het stuur te zitten van een auto. In de gewone wereld moeten zij wachten tot hun 18e verjaardag. Maar niet in de Efteling! 0034 De oude tuffer

In 1984 opende de Efteling de Oude Tuffer, waarin jong en oud een ritje kan maken in een oude T-Ford. Hiervoor heb je in de Efteling geen rijbewijs nodig.

De Efteling gaf in de eerste jaren van deze attractie nog rijbewijzen weg. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Behalve tijdens het 50 jarig jubileum van het park. Want toen gaf de Efteling eenmalig nog eens zo’n eftelings rijbewijs aan iedereen die rond reed in zo’n oude tuffer.

In de oude tuffer maak je een ritje door een fraaie tuin. Je vertrekt van een statig station als het verkeerslicht op groen springt, waarna je over bruggetjes rijdt en vele bochten moet maken. Voor een vloeiende rit moet je de T-ford zelf besturen, anders slinger je alle kanten op. In de T-fordjes zitten elektromotoren welke de auto tot een snelheid van 6,5 kilometer per uur brengen. Je legt de 600 meter lange baan in ongeveer 3 minuten af. In de winter als het vriest is D’ oude tuffer gesloten. D’ Oude tuffer, bevat 3 verschillende kleuren T-Fordjes. Blauw Geel en Rood.

De ingebruikname van een totaal nieuw parkdeel (het voormalige Parkeerterrein Oost) met de Python en de Halve Maen leidde tot een opvatting dat het nauwelijks echt leuk zou kunnen blijven voor rustige families met kleinere kinderen. Ton wilde ook geen “ruwer” parkdeel voor enkel teenagers laten ontstaan en heeft toen bewust gekozen om met de mix van een gezapige maar mooie Oude Tuffer alsook een rustige Polka Marina voor elk wat wils te scheppen.