Alles over Ton van de Ven, Voormalig creatief directeur van de Efteling

Villa Volta

Villa Volta

Villa volta, is een madhouse. Een madhouse die gemaakt is door attractiebouwer Vekoma. Villa Volta stelt een vervloekt herenhuis voor. Eerst kom je langs twee voorshows, waar het verhaal van de villa vertelt wordt. De hoofdshow, is de woonkamer van de bewoner die vervloekt is. Die bewoner heet Hugo van den Loonsche Duynen. Villa volta is de eerste in zijn soort. Verder heeft Vekoma nog enkele andere madhouses in europa neergezet.

Villa volta is door Ton van de Ven ontworpen, maar waar heeft hij het idee voor zo’n enorm draaiend huis eigenlijk vandaan?

We nemen je mee naar begin jaren 20, toen net in Engeland de eerste madhouse verscheen. Toendertijd heette het nog: Haunted Swing Illusion. In deze schommel waar plaats was voor00113 Villa Volta 4 personen werden de bezoekers vastgemaakt. Een medewerker duwde dan tegen de gondel en ging vervolgens daarna de trommel, waar de gondel in hing met de hand rond draaien. naar mate de jaren volgde, werd dit uiteindelijk met een aandrijf motor gedaan. Zo’n Haunted Swing was vooral veel te zien op kermissen, en later verscheen het ook in pretparken, ook in Nederland kwam er zo één. Namelijk de Casa Rotativa in Hellendoorn. En België had er twee. Hans en Grietje in het inmiddels gesloten Dadipark en een draaiend huis in Bobbejaanland. Deze stond vroeger op de locatie van Kinderland, en later tegenover de Revolution.

In 1974 maakte Ton van de Ven in Duitsland een ritje met zo’n haunted swing, en hij was er helemaal weg van. Echter de Efteling daarentegen nog niet. Maar steeds als er een nieuwe grote attractie bedacht werd, dan werd het idee van zo’n draaiend huis steeds weer op tafel gelegd, maar verdween het later tóch weer onder de stof. Uiteindelijk wilde men tóch proberen een draaiend huis neer te zetten. Maar vanwege de komst van Disneyland Resort Paris (toen nog Euro Disney) wachtte de Efteling hiermee tot september 1995. Vekoma werd benaderd om een speciale constructie te maken, waarin echte meubels in konden worden neer gezet, en wat in een gebouw kon worden geplaatst, zodat men niet kon zien of de salon van Hugo nu wel draaide of niet. De constructie, met daarin de gondel is natuurlijk velen malen groter dan van de oude haunted swings. De salon van Hugo is namelijk zo’n 6 bij 12 meter, en in de gondel passen ruim 78 bezoekers. De Efteling heeft er hard aan gewerkt, om de illusie zo sterk mogelijk over te laten komen. Zo zijn de gordijnen behandeld met stijfsel, en worden de kralen van de grote kroonluchters met ijzerdraad op z’n plaats gehouden. De Efteling noemde in die tijd Villa volta maar een kleine attractie (zoiets als Monsieur Cannibale en de halve maen) maar toen Villa volta in 1996 werd geopend, bleek deze echter toch tot de grote attracties te behoren. Dit type attractie werd heel populair doordat Vekoma dit concept mocht verkopen. Meteen kwam er al een vraag van attractiepark Drayton Manor in Groot Brittanië. Zij maakte een kleinere madhouse, en ze mochten hun attractie pas een maand na Villa volta openen. Deze madhouse “The Haunting” genaamd, is echter niet zo’n bekende madhouse als Villa volta.

Aan het eind van de 20ste eeuw en het begin van de 21ste eeuw, begonnen de madhouses pas als paddenstoeltjes uit de grond te schieten. De Sixflags keten, waar Walibi Holland, Belgium en Bellewaerde bij hoorden, bestelde een flink aantal madhouses voor hun sixflags parken. Zo verschenen er drie madhouses, met als thema: Houdini. Deze verschenen in o.a: Bellewaerde (Ieper) Sixflags Great adventure (New jersey) en in Six flags new england (Agawam) De Amerikaanse madhouses heten Houdini’s Great Escape, en in België heette het Houdini’s Magische huis, tegenwoordig gewoon Houdini. In Walibi Holland (toen Sixflags Holland) opende Merlin’s Magic Castle, en in Walibi Belgium opende Het paleis van de Geest zijn deuren. Op www.madhouse-guide.com staan nog meer madhouses uit Europa.

Van de oude Haunted Swings zijn er nog maar een paar exemplaren. Zo staat er nog 1 in Blackpool pleasure beach (Groot Brittanie) en zo treffen we er nog eentje in de Verenigde Staten in Idewild Park. De naam van deze Haunted Swing is: Dizzy Lizzy’s Saloon. Op youtube zijn daar filmpjes van te vinden.

Leuk om te weten

Ton heeft overigens ook andere moderne madhouses bezocht. Zo bezocht hij ooit eens: Valhalla Borgen in Tivoli Kopenhagen, Hex in Alton Towers GB, The Haunting in Drayton Manor GB, Fluch der Kassandra in Europa-park Duitsland en Merlin’s Magic Castle in Walibi. Maar hij vind Villa Volta daarvan nog steeds de beste.

In de hoofdshow van Villa volta is er een geestverschijning in de vloer. Je kunt het als een uittreding van Hugo uit de voorshow beschouwen. Een diepere achtergrond heeft deze verschijning echter niet. Overigens zitten deze poppen los in de grond, waardoor je ze tegen de vloer hoort komen wanneer de kamer wegdraait.
Wij stelde de volgende vraag aan Ton in ons interview:

Kunt u ons vertellen, hoe dat de totstandkoming van het interieur en de totale sfeer van Villa volta is ontstaan?

Ik ben onder de indruk geraakt van een oude kermis attractie, dat weet iedereen al. En die kermisattractie werd door diverse ondernemers ook in parken gebruikt. En dat was dan een schommelachtig geval. Maar waarbij ook in een cilinder een kamer draaide. Een kamer waar de vloer boven kwam te liggen en het plafond onder, ook de zijkanten van die kamer bewogen. Ik vond het een heel leuke ervaring om dat te ondergaan. Maar het stelde niet zo heel veel voor. Het zette je wel een beetje op het verkeerde been. Dat had je bijvoorbeeld ook al bij het gekke gebeuren van een Casa Magnetica. Bij Casa Magnetica worden de ogen voor de gek gehouden. Wat schuin is, is recht en dat zie je niet omdat je hersenen gewoon niet meedoen op de juiste manier. Nou, toen dacht ik, zoiets moet ik gebruiken en omvormen. Maar als ik dat ga doen, dan moet ik zorgen dat juist de omgeving zoveel invulling krijgt en zo sterk is dat het echt spetterend wordt. Toen ik daarover aan het denken was dacht ik, ik moet het toch een boeiend thema geven. En dan komt er heel spontaan het thema bokkenrijders, en ik zit dan te denken aan een hele grote ruimte in die tijd waar ongeveer 200 man op een schommel zouden kunnen zitten. Nou zo groot is hij niet geworden. Er zitten er nou 80 op een schommel. En het verhaal vond ik wel leuk om dat zo te verzinnen dat het in de buurt van de Efteling ontstond. Maar de bokkenrijders en de geschriften die over dit verhaal gingen die melden dat het een kempen-gebeuren was. In de kempen vonden de bokkenrijders hun oorsprong . Maar ik dacht ik trek ze er gewoon bij de sprookjes in de Efteling. En ik denk ik verzin een vent die uit Loon op Zand komt en die vent heet Lodewijk, naderhand werd het Hugo. En ik vertelde toen maar mijn eigen sprookje. En, kijk, je moet altijd goed oppassen in je leven, braaf zijn en geen rotzooi uithalen. En wat kan je ze dan beter laten doen dan ze een Abdij te laten overvallen. En omdat Postel voor ons brabanders een bekende plaats was dacht ik, ik ga daar in de grensstreek iets bruikbaars zoeken. En zo kun je dat hele verhaaltje zijn eigen gang laten gaan en alles eraan vast plakken wat te gebruiken is. Eigenlijk heel simpel.

  • Kim

    Er Was ooit in het verleden ook een uil aanwezig in het verhaal.
    Alleen Is deze in mijn laatste bezoek niet te vinden.
    Iemand een idee