Alles over Ton van de Ven, Voormalig creatief directeur van de Efteling

Wie is Ton

Wie is Ton

Antonius Hendrikus Maria (Ton) van de Ven is geboren op 1 januari 1944 te Eindhoven, hij is getrouwd en heeft drie kinderenTon met Beeld1 Wie is Ton

Ton als kind

Ton woonde vroeger in de bossen. Hij had nauwelijks buren, want die woonde pas op 3 kilometer afstand. Hij had niet eens elektrisch licht of gas. Hij had petroleumlampen in die tijd. Hij werd toen enorm geïnspireerd door de duisternis om zich heen. Het ruisen van de bomen, het ‘s nachts naar buiten kijken en dan geen lichtjes zien. Als je dan een keer een sprookjesboek in je handen hebt gehad, dan ga je zelf al die sprookjes verzinnen.
Toen hij 11 jaar was kwam hij voor het eerst bij de Efteling met een schoolreisje, hij vond het jammer dat de poppen niet bewogen, maar het park had iets waardoor het bij hem bleef in zijn hart. Hij hield zich van jongs af aan al bezig met sprookjes.
TonVroeger als kind was Ton een dromer, hij vertelde zijn eigen vader wel eens verhalen van wat hij gezien had buiten. Dat hij bijvoorbeeld een paashaas had gezien die in een boom klom. Ten eerste hazen kunnen niet klimmen en ten tweede je weet dat de paashaas niet bestaat, maar dat wist hij toen ook. Maar hij was erg boos dat zijn vader hem niet geloofde. Dat wil dus zeggen dat hij de paashaas niet echt gezien had, maar hij was zo sterk met zijn eigen fantasiewereld bezig, dat dit voor hem gewoonweg waar was.

BabyTon Wie is TonOp de lagere school viel Ton toch wel op bij de onderwijzers, omdat hij een zekere tekenvaardigheid had en dat uitte zich voor hem zichtbaar. Hij zag bijvoorbeeld onder het speelkwartier een onderwijzer dan een tekening mee nemen naar buiten om hem aan een andere onderwijzer te tonen. En die onderwijzer vond het dan hartstikke leuk om die tekening te laten zien. Ton vond het leuk om te zien dat hij toch wel ergens indruk mee heeft gemaakt. Het was een tekening met bootjes bij Volendam.

 

Ton’s tijd op de Design Academy.

Design academyDeze tijd is Ton erg goed bevallen. Hij kwam van het gymnasium Augustinianum in Eindhoven daar terecht, de reden daarvan was dat hij op het gymnasium niet al te beste resultaten had. De talen waren goed, maar wiskunde was een totale ramp voor hem. Ene meneer Louwers wist van het wiskunde probleem af en heeft ervoor gezorgd dat Ton over kon stappen naar de academie voor industriële vormgeving (Design Academy). Dit was een bevrijding voor hem. De tijd op de Design Academy was een hele goede tijd voor hem geweest. Want hij was een vrije jongen geworden en hij voelde niet meer zo gepest door zijn wiskunde-handicap omdat hij eigenlijk bioloog had willen worden. Hij heeft nu wel een dochter die dat wel geworden is.

Ton als illustratorDesignacademyehv Wie is Ton

Anton Pieck had een zoon genaamd Max. En Max werkte voor een uitgever welke natuurlijk gebruik maakte van de illustraties van zijn vader. Er waren diverse mensen die hun sprookjes via die uitgever gingen uitgeven. Omniboek bijvoorbeeld. Max zocht iemand die kon illustreren op het gebied van sprookjes. Hij wilde zijn vader daar niet voor lastig vallen. Ton vond het wel grappig om het een keer te doen. Hij heeft toen voor Max een aantal boekjes geïllustreerd. Daar is hij mee opgehouden omdat het voor geen meter verdiende, hij vond het wel leuk als een avontuur, maar meer niet.

Lees verder over de werkwijze van Ton