Alles over Ton van de Ven, Voormalig creatief directeur van de Efteling

Tijdlijn van Ton

Ton’s tijdlijn

Voordat Ton bij de Efteling ging werken werkte hij eerst bij voor kleinere reclamebureautjes. Nadat Ton in 1965 was afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven, las hij in het Eindhovens Dagblad dat er een ontwerper gezocht werd bij de Efteling. En daarop had hij gereageerd. Bij het sollicitatiegesprek zag hij tot zijn grote verbazing Anton Pieck, waarvan hij verwacht had dat deze man reeds jaren overleden was. Maar die overleed pas in 1987. Anton Pieck was de toenmalige ontwerper van de Efteling, Pieck had maar één vraag aan Ton, namelijk of hij perspectief beheerste. Hij zei “ja”, maar hij wist eigenlijk dat het niet helemaal zo goed was. Het was dus een leugentje om bestwil en binnen een korte tijd nam Ton de tekenstijl en de tekenende hand van Anton Pieck over en ontwierp in de stijl van de reeds bestaande attracties nieuwe sprookjes en eigenzinnige gebouwen.

1965

In 1965 startte zijn loopbaan in de Efteling als vormgever op de afdeling EftelingOntwikkeling en Ontwerp. Pieck vroeg als eerste aan hem om tekeningen te maken voor het sprookje “DeEfteling logo Tijdlijn van Ton EftelingIndische waterlelies”. Pieck keek over zijn schouders mee naar hoe Ton zijn tekeningen maakten, en of hij tekeningen kon maken naar zijn wensen. Pieck was daar zo tevreden over dat hij Ton ging toevertrouwen zijn tekeningen mee uit te werken.

1967/1970

Tussen 1967 en 1970 nam Ton afscheid van de Efteling door een verschil van mening. Toen bepaalde mensen waarmee hij heel goed kon opschieten ontslag kregen, was hij bang dat ze hem ook zouden vragen. Hij wou het niet zo ver laten komen. Hij ging voor 3,5 jaar naar Jagsthausen in Duitsland om zich te ontwikkelen in een internationaal opererend toeleveringsbedrijf voor de attractieparken en de entertainmentsector, de firma Heimo genaamd, waarvoor attractieparken bewegende figuren werden gemaakt.
In 1971 opende het Diorama waaraan een team maandenlang heeft gezaagd, gegipst en gemodelleerd onder leiding van Ton van de Ven. De ontwerpen ervan waren echter van Anton Pieck.

1978

Ton ontwierp in 1978 zijn eerste eigen attractie, een attractie vanwege het Spookslotvijfentwintigjarige jubileum van de Efteling, en dat was het Spookslot. Het Spookslot werd geopend door staatssecretaris Hazekamp van economische zaken. Wel waren er hier en daar wat problemen. De duur van de hoofdshow zorgde er voor dat de bezoekers tot ver buiten het kasteel in de rij stonden. De Hoofdshow werd later verkort evenals de wachttijd. Dit was toen der tijd het grootste spookslot van Europa.

Jaren ’80

In 1981 werd er een attractie van een heel andere aard toegevoegd. Dat was de Python. Deze werd gebouwd omdat er steeds meer attractie parken kwamen waardoor de Efteling steeds minder bezocht werd. De Python was bij opening de langste en spectaculairste achtbaan op het vasteland van europa. Niet veel later in hetzelfde jaar werd de Gondoletta in gebruik genomen. Dit was een soort test attractie van de Fata Morgana. De Gondoletta telt 40 overdekte bootjes die in een rustig tempo over de grote siervijver heen trekken.

In 1982 werd de Halve Maen in de Efteling geopend. Het 27 meter lange schommelschip is een kopie van een VOC-schip. En een jaar later de attractie de Piraña. Ton haalde zijn inspiratie voor deze attractie o.a. uit het boek ‘Waren de Goden Kosmonauten?’ van de schrijver Erich von Däniken.
De oude tuffer
In 1984 kreeg Ton een beetje concurrentie met Joop Geesink. Hij bouwde het Carnaval Festival. Maar Ton vond deze attractie qua stijl niet zo bij de Efteling passen. In ditzelfde jaar kwamen de door Ton ontworpen Oude Tuffer en de Polka Marina in het park.

In 1985 kwam de Swiss Bob in de Efteling. Toen konden de mensen, jong en oud gaan sleeën. De Efteling slaagt er als eerste in om de bobsleeën op rubberen banden te laten glijden. Zonder dat de techniek en de krachten op de constructie in gevaar komen.

In 1986 toen de Efteling zijn 35 jarig bestaan vierde, werd de verboden stad met de sprookjes uit 1001 nachten geopend. Dat was de Fata Morgana. Daar heeft Ton en zijn team ongeveer 5 jaar lang aan gewerkt.

In 1987 werd het Spookslot gerenoveerd. De ogen en grommende geluiden achter de tralies bij de ingang werden door de jammerende man vervangen. In ditzelfde jaar ging ook de Pagode open, een attractie waarbij je heel de Efteling kan zien.
Anton Pieck overleed op 24 november 1987, dit was een erg treurig moment voor Ton van de Ven, alsmede voor de Efteling. Ton vond Anton Pieck een wereldberoemde, zeer aangename, gemotiveerde, romantische illustrator die eigenlijk met de buitenwereld in de klem raakte en zijn eigen wereld schiep waar wil hij wou blijven en rondlopen. Hij vond Anton een van de laatste echte heren die in Nederland hebben rondgelopen. Als je hem tegenkwam kreeg je altijd een vriendelijk woord en hij lichtte zijn hoed. Anton was voor Ton een zeer bijzonder mens.

In 1988 werd de Trollenkoning toegevoegd aan het Sprookjesbos. Al in 1974 had Ton van de Ven het uiterlijk van de trollenkoning getekend.

In 1989 werd Ton creatief directeur in de Efteling.

Jaren ’90

LavenlaarIn 1990 kwam er een einde aan de lange tunnel die de Laven gegraven hadden. De Laven vestigde zich in de Efteling en wilden er nooit meer weg. En dit werd wereldwijd een daverend succes. Door het dorpje loopt een hoger gelegen monorail. De bezoekers kunnen hierin over het dorp heen kruipen op de rug van een slak.

In 1991 kwam de Pegasus. In deze houten achtbaan maak je zogenaamd een vlucht op de rug van een gevleugeld paard, Pegasus. De attractie is in 2009 gesloopt na problemen met de rit en klachten van bezoekers.

In 1993 opende de Droomvlucht, een overdekte attractie waarbij je zweeft door de dromenwereld van Ton van de Ven. Eigenlijk was deze voor een jaar eerder gepland. Maar het transportsysteem faalde.

In 1996 komen er criminelen in de Efteling. Namelijk de Bokkenrijders. Ton heeft deze attractie ontleend aan een kermisattractie. Dat was een draaiend Villa Voltahuis met het meubilair geschilderd op de muren. Maar in zijn ontwerp bracht Ton hier subtiele wijzigingen in. Het werd een zeskantige constructie die in een normaal huis staat. Verder bedraagt deze attractie een illusie. Alsof je over de kop gaat. Deze attractie heet Villa Volta. Maar niet alleen Villa Volta werd geopend. Ook het huis van de vijf zintuigen. Dat is de nieuwe entree die aan de andere kant van de Efteling staat. Het gebouw is zeer opvallend door de 5 grote punten waar het rieten dak uit bestaat. Villa volta staat nu op het oude entree pad.

In 1998 laat Ton van de Ven de binnenachtbaan de Vogelrok vliegen door het duister. Deze attractie gaat over een sprookje van Sindbad de zeeman.

2003

TheaterNadat hij in 2003 het Efteling theater exterieur ontwierp en nog een gedicht heeft gemaakt voor het sprookje ‘Het meisje met de zwavelstokjes’, legde Ton zijn toverstaf neer. En is hij met de VUT(Vervroegde Uittreding) gegaan.
Met het vertrek van Ton uit de Efteling, werd een gedeelte van de Sint Nicolaasplaets (bij Droomvlucht) veranderd in het Ton van de Ven-plein, zodat zijn naam verbonden blijft aan het park en altijd aan hem gedacht zal worden

Ga verder naar Ton van de Ven Tour