Alles over Ton van de Ven, Voormalig creatief directeur van de Efteling

Ton van de Ven Tour

Stel, je komt net terug van een bezoek aan de efteling. Je gaat op internet dingen zoeken over de efteling, en je komt foto’s tegen van plekken waar je nog nooit bent geweest, en je misschien ook niet weet waar het is. Met de Ton van de Ven tour, kom je op die bepaalde plekken. En we geven je er ook informatie bij. Mocht je eens geïnteresseerd zijn
In deze tour, print het uit, en neem het de eerst volgende keer dat je naar de efteling gaat mee. En dan zult gij vanzelf op die plekken komen.

Het Spookslot

Het spookslot is te bereiken via de pardoes promenade. Naast de pandadroom is een weggetje dat naar het spookslot gaat. De pandadroom
Herken je aan een grote rots-vormig gebouw dat aan de pardoes promenade ligt. Dan loop je het spookslot plein op. Links van je zie je een bord van het spookslot. En vlak voor je is het spookslot uiteraard zelf. Je loopt er naar binnen, en aan je rechterhand vind je een deur. Dit is geen personeels ingang. Maar wat ’t wel is, daar zult gij achter komen als je de klink omlaag duwt. Probeer maar eens. Loop je verder, dan vind je tevens rechts van je de jammerende man. Met aan de overkant diverse schedels.
Vlak voor de torenkamer vind je aan de rechterkant nog iets achter glas. Zoek maar eens goed op die plek. Dan zie je daar een spinnetje hangen.
Loop je door, dan kom je langs de oosterse geest. De geest is niet de gene die het verhaal vertelt. Er wordt hier wel een verhaal verteld, maar die is door heel de wachtrij te horen. Na een poosje wachten openen de deuren naar de hoofdshow zich. Tel de ramen, want de beste plek is het derde raam. Dan zie je een hele boel, want dat is zo ongeveer het middelste raam. Nadat de show is afgelopen, dan loop je naar buiten

Fata Morgana


Dit is een volgend sprookje ontworpen door Ton van de Ven. Uiteraard behoren enkele achtbanen ook tot ontwerpen van Ton van de Ven, maar daar zit geen verhaal aan vast. Maar die kom je met deze tour ook tegen.
Vanuit het spookslot loop je richting de Piraña Je loopt dus niet dat tunneltje door links van het spookslot, want dan kom je weer uit op
Het spookslot plein. Maar je loopt gewoon voorbij matroos gijs, dan kom je uit op een pad, en dan vind je rechts van je de Piraña en daar loop je dan naar toe. Dan kom je weer op een soort plein, en dan loop je in de richting van de bobbaan, daar volg je het pad naar links, en als je dan alsmaar rechtdoor loopt, dan kom je vanzelf bij de fata morgana. Het kan niet missen, want je herkent de Fata Morgana aan haar Moorse stijl.
Dan loop je daar het plein op, en helemaal links achterin is de wachtrij en de ingang van de attractie. Via het souvenirs winkeltje kom je de attractie weer uit.

Eventjes een stukje ruigrijk.


Als je niet van achtbanen houdt, mag je dit stuk gerust overslaan. Wij verplichten je niks. Als je vanaf de Fata Morgana komt, ga je voorbij het spoor direct rechtsaf. (NB: Mocht de weg zijn afgesloten, dan zult gij moeten zoeken naar de platte grond van de efteling) Loop zover door tot je bij de python komt en waai even flink uit! Als je het pad verder afloopt kom je uit op een plein, waar de Halve maen (schommelschip) oude tufferbaen, Polka Marina bevind. Overigens zit Game Galerie hier ook bij.
Veel plezier hier.

Piraña 

(let op: ’s Winters is deze attractie gesloten. Dit geldt ook voor python en de Pegasus) Bij de halve maen loopt een pad. En dat pad, daar loop je door. Dan kom je uit bij een soort Y vormig kruispunt, en dan neem je het pad dat schuin naar links gaat. Dan loop je voorbij de Gondolettavijver, die je rechts van je vind. Loop je dan door, dan kom je weer uit bij de Piraña. Die is dan links van je. Veel plezier bij de Piraña.

Het Lavenlaer.

Nu loop je richting het spookslot. Door het tunneltje links van het spookslot loop je richting de pardoes Promenade, en daar ga je dan rechtsaf, dan kom je uit op de Brink. Waar een grote fontijn staat, en ’s Winters een soort lichtblauwe tent. Volg je weg naar links, dan kom je uit
Op het plein vóór het Carrousel paleis. Daar ga linksaf, en dan loop je een
Halve cirkel om het witte paerd. Als het goed is kom je aan de linkerkant de ingang van het Lavenlaer tegen. Je loopt daar naar het lavenlaer in, en dan kom je bij een laaf die orgel speelt. Daar volg je de weg naar links.
Helemaal links vind je nog een pad, en dan moet je daar inlopen, en als je
Doorloopt, kom je uit bij Lot’s kraamhuys. Daar loop je door naar binnen.
Bij de uitgang, van Lot’s kraamhuys ga je rechtsaf, daar zie je verder op een muur met in het midden een opening. Daar loop je doorheen, en dan kom je uit bij de lachspiegels. Tegenover de lachspiegels, is nog een muur met een opening, loop je daar doorheen, ga dan gelijk rechtsaf, dan kom je uit bij Lal’s brouwhuys. Bij de uitgang van Lal’s brouwhuys ga je rechtsaf, dan loop je om het vijvertje heen, totdat er links van je een opening bevind. Daar loop je doorheen, en dan kom je uit bij het Lurk en Limoen huys. Schuin tegenover het Lurk en Limoenhuys, is Lijn’s zweefhuys. Daar loop je door heen. Of: Links van het zweefhuys van Lijn, vind je nog een ander pad, daar vind je een lichtschakelaar. Die verbonden is met een lamp die een laaf vasthoud, die boven op een balk van een tunneltje van de slakkenrit zit. En die kun je aandoen. Eenmaal door het zweefhuys, ga je meteen linksaf. Daar loop je naar het Leerhuys.
Als je daar een kijkje genomen hebt, ga je dan voor het leerhuys staan. Dus bij de voordeur, als je met je neus richting de deur van het leerhuys kijkt, vind je rechts van je een pad, als je dat pad volgt kom je bij een muur met daarin een grote opening, loop je daar doorheen, dan kom je uit bij het Lariekoekenhuys, die links van je is. Als je daar binnen bent geweest, en je bent bij de uitgang, volg je dat pad verder richting het lachhuys. Nadat je daarin bent geweest loop je weer richting het Lariekoekenhuys, daar ga je rechtdoor, en dan kom je uit ter hoogte van de Slakkenrit. Daar staan nog wat gebouwtjes die je kunt bezoeken. Vervolgens bezoek je de slakkenrit. Als je de slakkenrit hebt gehad, ga je bij de uitgang linksaf, en dan meteen weer rechts af. Loop voorbij het witte paerd en dan vind je naast een muziektent voor je een opening in de muur, die je toegang geeft tot de sint nicolaes fontijn en het Ton van de Ven plein.

Droomvlucht

Dan kom je uit op dat plein, en dan is links van je de droomvlucht, en rechts van je is Villa Volta. Eerst is de droomvlucht aan de beurt.
Een leuk weetje: Er was ooit eens een wedstrijd tussen diverse pretparken. De wedstrijd ging om wie de mooiste darkride kon maken, toen men de droomvlucht zag, stopte de wedstrijd, omdat men niet kon geloven dat er iets kon komen wat nog mooier was dan de droomvlucht
Via de wachtrij betreedt je de droomvlucht. Na de droomvlucht loop je richting het Ton van de Ven plein.

Villa Volta

Dan is Villa volta aan de beurt. Een attractie welke gebasseerd is op de haunted swing illusion. Let op het beeld bovenop de voorgevel, met die bewegende armen. Dat is vrouwe goeds, en die komt voor in het verhaal in de tweede voorshow. Tip: Bij het betreden van de wachtrij, kies dan de linkere rij. In deze rij ben je vaak als eerste aan de beurt. Veel mensen zien die wachtrij over het hoofd, waardoor de rechtere rij heel lang wordt.
Opgelet: Als je de linkere wachtrij inwandelt, dan kan het zijn dat er mensen uit de rechtere rij zeggen dat je voorkruipt, dit is NIET het geval.
Binnen in voorshow 1 zie je naast de deur van de controle kamer een schilderij van Pieter van Breugel, daarnaast is het gildeteken voor dat teken vind je restanten van de oude toegangspoort van de efteling. En als je wilt weten wie Ton van de Ven is, dan heb je geluk. Want naast Hugo van den Loonsche Duynen in voorshow 2 vind je een foto van van de Ven
Let op Hugo’s voeten, en je ziet dat hij enkel sokken aan heeft. Als je de hoofdshow straks betreedt via de rechtere deur, en je kijkt in de hoofdshow bij de openhaard achter de bank, dan zie je daar sloffen van Hugo staan. Aan de muur bij de openhaard, en naast de tuindeuren, zie je
2 kandelaar dragers, zodra de rit begint, beginnen de ogen te bewegen.
Tijdens de rit, zie je ook het een en het ander. Bijvoorbeeld: In de grote kroonluchters en op de bovenste rand van de kroonluchters zitten hele kleine pegeltjes, die loshangen, daaraan kun je zien, dat de kamer de gene is die draait. In de vloer, achter een luik, zie je tijdens de rit een schim verschijnen in een flits, dat is Hugo’s ziel welke opgesloten zit in de huiskamer. Als je buiten komt, en je loopt het trappetje af, dan zie je tegenover je de invalidenshow. Deze is bestemd voor invaliden en minder validen, maar gij mag en kan de show ook bezoeken, druk op de bel, loop naar binnen, en de show wordt voor je gestart.

Pagode

Loop vanuit villa volta weer richting het Sint nicolaesfontijntje, en daar loop je weer voorbij. Dan loop je richting het Carrouselpaleis, daar draai je rechtsaf, volg het pad dat leidt richting de pardoespromenade, dat pad loopt rechts van het Carrouselpaleis. Eenmaal op de brink ga je linksaf, en dan loop je over een pad, loop langs de gondolettavijver, totdat je aan de linkerkant de ingang van de pagode vind. Tip: Als je in de winter efteling de pagode bezoekt, dan is het een aanrader om te wachten tot een uur of 7 ’s Avonds. Dan heb je een bijzonder uitzicht over de efteling.

Gondoletta

Tegenover de Pagode, is direct ook een ingang van de attractie: Gondoletta. NB: De gondoletta is ’s Winters gesloten. In deze attractie kan je eventueel even bijkomen van de Ton van de Ven tour. Let wel: De rit duurt 20 minuten. Leuk om te weten: Voor dat de fata morgana gebouwd werd, werd er eerst gekeken of het transportsysteem werkt. In een grote vijver, werd het transportsysteem met de bootjes gebouwd. Gondoletta was oorspronkelijk een testattractie.
Ook leuk om te weten: De bedoeling was, dat de Fata Morgana op het eiland in de Gondolettavijver te bouwen. Later werd besloten om de Fata morgana naast de Kanovijver te plaatsen.

Vogelrok

Als je uit de gondoletta komt, ga je rechtsaf richting Vogelrok plein. Daar is ook Carnaval Festival, en Monsieur Cannibal. Vogelrok herken je aan de grote vogel op de voorgevel. Met vogelrok maak je een vlucht door het duister. Leuk om te weten: Vogelrok is afkomstig uit het sprookje van Simbad de Zeeman. Deze was vroeger te zien op Kindernet (tegenwoordig heet deze Nickelodeon)

Als Afsluiting:

Als je uit vogelrok komt, loop je voorbij carnaval festival. Daar loop je rechtdoor en dan loop je weer over dat pad, rechts van Carrousel Paleis.
Daar is de ingang van het sprookjesbos. Daar staan sprookjes van Anton Pieck. Sprookjes die ontworpen zijn door Ton van de Ven zijn: De Trollenkoning, de Indische waterlelies (samen met Anton Pieck) Rapoenzel
En Langnek (de oude langnek was van Anton Pieck. Later kreeg de efteling een nieuwe langnek, en die is door Ton van de Ven ontworpen)
NB: De Toegangspoort van de Efteling (met die grote rieten kap) is het huis van de vijf zintuigen. Dat is ook ontworpen door Ton van de Ven. Ook het efteling theater wat er tegenover staat is door hem ontworpen.
Leuk om te weten: Het huis van de Vijf zintuigen heeft de grootste rieten kap ter wereld.

We hopen dat we je de juiste weg gewezen hebben door het park. Maar mocht er iets niet kloppen, een weetje of hebben we je ergens de verkeerde kant op gestuurd, mail het ons via www.tvdvfs.nl en we passen de Ton van de Ven tour meteen aan.

 

Met vriendelijke groeten: Het team van TVDVFS.