Alles over Ton van de Ven, Voormalig creatief directeur van de Efteling

Ton nu

Ton’s tentoonstelling in het Anton Piek museum

In 2010 was in het Anton Pieck museum van begin februari tot begin september een buitengewone tentoonstelling te bezichtigen. Ton van de Ven vond het een vreemd gevoel dat zijnVillavolta Ton nu werk te bezichtigen was, hij had er een dubbel gevoel bij. Er is namelijk in het verleden vaker aan hem gevraagd of hij zijn werk in het Anton Pieck museum wil laten zien. Hij had hier echter altijd “nee” op gezegd. Dat om de reden dat naast het werk van Anton Pieck, dat gemaakt werd om aan de wand te hangen of als kalender gebruikt te gaan worden, zijn werk er totaal anders uitziet. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van de hand (de tekenende hand) van Anton Pieck. De tekeningen die Ton maakte waren dus ge-ent op de sferen die Anton eigen waren. Maar hij wilde geen plagiaat plegen. Maar dat doe je niet als je voor een Efteling werkt en samen als ontwerper een inbreng hebt. Dan kan en mag dat. Men ziet nu ook wat voor een functie de tekeningen gehad hebben.

In de expositie waren tekeningen van het Spookslot, de Fata Morgana, de Droomvlucht en Villa Volta te bezichtigen. In totaal bestond de expositie uit 70 tekeningen.

Waar houdt Ton zich momenteel mee bezig?

Ton Ton nuTon houdt zich nog wel bezig met kunst. Zo heeft hij verschillende beelden gehouwen en schilderijen gemaakt en daarna weer over geschilderd. Hij vindt zichzelf meer een ontwerper dan een schilder die zijn werk aan de wand wil zien. Eigenlijk, toen hij kennis maakte met de Efteling was hij op een heel goede weg. Verder houdt Ton zich veel bezig met tuinieren. Ton komt nog vaak in de Efteling als er iets te doen is of om gewoon een rondje te lopen om te kijken hoe het erbij staat. Maar hij gaat nauwelijks nog ergens naar binnen. Of wat ook voorkomt is dat hij mensen begeleidt in de Efteling uit zijn Efteling-verleden.

Ton’s mening over de Efteling

Ton vindt dat in de Efteling elementen moeten zijn die mensen vandaag, gisteren en morgen altijd heel fraai, aardig en fijn blijven vinden. Dus niet iets was een soort trend is, maar iets wat de generaties overleefd en wat geschikt is voor kinderen, volwassenen en ouderen. Hij vindt dat de Efteling allerlei nieuwe paden inslaat, en ook oudere paden weer blijft betreden. Hij is heel trots op het feit dat de Efteling zich door al die jaren heen zich blijft ontwikkelen. Ook op de groei van het aantal gasten die ze binnenhalen. Hij vind de sfeer van de Efteling hartstikke leuk.

 Benieuwd naar de tijdlijn van Ton